1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana skórna
Autor Wiadomość
rafal194 

#1  Wysłany: 2025-05-30, 10:45  Zmiana skórna

Miałem wycinane zmianę która pojawiła się 6miesiecy temu .
Na początku jakby komar ugryzł,potem zaczęło się robić z tego rana,goiło się i nie.Dermatolog podejrzewał BBC.Profilaktycznie wyciołem.
Odebrałem wyniki ale wizyta dopiero za tydzień,bo lekarz dziś odwołał.
Proszę o pomoc w zrozumieniu.

DIAGNOZA MIKROSKOPOWA WRAZ Z ROZPOZNANIEM
Fragment skóry pokryty naskórkiem bez cech dysplazji; w skórze właściwej obszar przewlekłego nacieku zapalne z przewagą histiocytów i nieserowaciejącymi ziarniniakami z komórkami olbrzymimi wielojądrzastymi. Ziarniniaki widoczne w okolicy mieszka włosowego. Obraz odpowiada zapaleniu ziarniniakowemu; bez utkania nowotworowego.

Konieczna korelacja z obrazem klinicznym.
Opis makroskopowy materiału
Wrzecionowaty fragment skóry o wymiarach 0,8 x 0,4 x 0,3 cm. Na powierzchni niewyraźnie odgraniczony, płasko-wyniosły, cielisty o wymiarach 0,3 x 0,2 x 0,1 cm. Margines boczny około 0,1 cm. Margines w głębi - tusz zielony, do oceny mikroskopowej. Materiał pobrano w całości.

missy 
MODERATOR

Pomogła: 1337 razy

#2  Wysłany: 2025-06-05, 22:24  

Witaj na forum rafal194,

Przepraszam, że tak późno odpowiadam.

Twój wynik jest generalnie ok czyli nie stwierdzono w wyciętej zmianie nacieku nowotworowego. Obecne są komórki towarzyszące różnych stanom zapalnym, a także czasem procesom nowotworowym - jednak u Ciebie nie występują żadne nieprawidłowo wyglądające komórki. Jest ok.
Z całą pewnością wydarzyło się coś co wywołało ten przedłużający się stan zapalny. Rozumiem, że nie była to na początku żadna drobna zmiana ropna ( tzw.pryszcz), który mógł być podrażniony/rozdrapany?
Gdzie ta zmiana się pojawiła? Na którejś z kończyn? Dopytuję bo napisałeś, że trochę to przypominało ugryzienie komara. 6 miesięcy temu komary nie grasowały więc obstawiałabym ugryzienie jakiegoś pająka ( kątnik?). Takie pajęcze ugryzienia lubią się „ślimaczyć” i mogą powodować intensywną miejscową reakcję zapalną - organizm usiłuje ograniczyć działanie jadu i otacza tę obcą substancję różnymi komórkami obronnymi. W efekcie końcowym tworzą się ziarniniaki.
To moja teoria, mogło to być pewnie coś zupełnie innego.
Natomiast najważniejsze, że w wyniku hist-pat nie ma nic niepokojącego.

Pozdrawiam serdecznie, missy.

rafal194 

#3  Wysłany: Wczoraj 21:17  

Ciężko określić.
Wstawiam zdjęcie jak to wyglądało.Ogólnie tylko moje naleganie doprowadziło do wycięcia,lekarze chcieli obserwować to 3 miesiące.

Więc zauważyłem ją po goleniu tak.Jednego dnia pojawiła się zmiana a raczej ją zauważyłem ,gdyż nie za często się gole,więc mogła być już np góra 2 dni.
Po dwóch dniach pojawiała się druga mniejsza obok która znikła sama.Na początku myślałem ze to węzły chłonne.
Po 3 miesiącach z dnia na dzień zaczęła się paskudzić ,myślałem ze naruszyłem maszynką,więc przy kolejnych razach już uważałem.

Zobaczyłem ze nie goi się więc poszedłem do lekarza.Pamiętam tylko ze w ciągu 1,5 miesiąca poleciała mi krew,i gdy myślałem ze już się goi zaczęła od nowa.

Które komórki towarzyszą nowotworom,czy może być tak ze jeżeli bym nie wyciął przerodziło by się nowotwór?Albo były tak małe ze patomorfolog je przeoczył ?

Ogólnie tez mam straszną skłonność do takich pryszczy itp,z wiekiem miej 42lata ale za młodego to była tragedia.

[img][/img]

Odpowiedz do tematu